Nieuws Sacred Concert in Premiere in Utrecht

Het Brabants Jazz Orchestra brengt de Nederlandse premiere van Duke Ellingtons Sacred Concert. Op 30 maart in Tivoli Vredenburg, 1 april in Tilburg en 2 april in Den Bosch. In 2018 wordt Rotterdam aangedaan.

Van de Oude en de Nieuwe Wereld
Duke Ellington was een Amerikaans jazzpianist, orkestleider en componist en wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste musicus uit de gehele jazzgeschiedenis. Zijn compositie Sacred Concerts tipt aan de wortels van Ellingtons bestaan vanwege zijn roots in de Afrikaans-Amerikaanse cultuur en affiniteit met showbusiness. Het werk toont een diep religieus vertrouwen en heeft een universeel karakter dat is verzegeld met een persoonlijke en muzikale handtekening.
Tijdens het laatste decennium van zijn leven schreef Ellington religieuze muziek waaronder drie verschillende versies van Sacred Concerts. Op verzoek van de dominee van de Grace Church in San Francisco schreef Ellington Sacred Concert (Concert of Sacred Music) voor de opening van de kerk. Ellington maakte gebruik van een (gospel)koor, een soliste, een verteller en natuurlijk zijn eigen band. Het openingskoor, In the Beginning God, werd in de jaren '60 veelvuldig uitgevoerd in Duitse kerken. Ellington sprak zelf over zijn compositie als "het meest belangrijke wat ik ooit heb geschreven" maar herhaalde daarbij ook nadrukkelijk dat hij heeft getracht geen liturgische 'Mis' te componeren. Blijkbaar was de componist in zijn werk op zoek naar een universele manier van religiositeit die niet direct was gekoppeld aan een specifieke geloofsgemeenschap.
De oude en de nieuwe wereld zijn in het werk aan elkaar verbonden. De schrijfwijze voor het koor is min of meer traditioneel. De koorzettingen hebben weliswaar een jazzy touch, maar zouden net zo goed op het Europese continent geschreven kunnen zijn. De compositie, orkestratie, soli en akkoordverloop zijn van de Amerikaanse jazzmusicus Ellington ten top. En alle lagen gezamenlijk passen wonderwel bij elkaar. De Nieuwe Wereld Amerika en de Oude Wereld Europa zijn op deze wijze muzikaal verenigd. Sacred Concerts is een historisch werk geworden dat in de jaren '60 en '70 richting gaf aan het samenbrengen van jazz en religiositeit.
De cyclus Sacred Concerts werd in de loop der jaren continu vernieuwd. Nieuwe versies van Sacred Concert zijn verschenen op plaat in 1968 en 1973, ook wel Sacred Concert 2 & 3 genoemd. Ellington heeft dit stuk ook gespeeld tijdens de vele tours met zijn band. Vooraf aan ieder optreden bepaalde Ellington welke stukken uit Sacred Concert gespeeld zouden worden. Ook hieruit blijkt zijn eigenzinnigheid. Er is daarom niet eenduidig te bepalen hoe Sacred Concert gespeeld dient te worden. Zijn composities voor Sacred Concert zijn nooit gepubliceerd. Diverse arrangeurs hebben op basis van bestaande opnames arrangementen gemaakt. Een van deze versies is gemaakt door Orjan Fahlstrom.

Voor deze uitvoering is gekozen voor dit arrangement uit 1999. De Zweedse musicus Fahlström is docent jazzcompositie en arrangeren en Hoofd van de afdeling van de Koninklijke Muziek Academie in Stockholm. Dit is notabene hetzelfde instituut waar Ellington een paar jaar voor zijn dood in 1971 als eerste jazzmusicus werd benoemd! Fahlström maakte een weloverwogen selectie uit de verschillende versies van 1965, 1968 en 1973. De versie van Fahlström betreft een Nederlandse première.
Het Brabants Jazz Orkest en Capella Brabant zijn zeer verheugd dat Fahlström ook de concerten zal dirigeren. Beide Brabantse gezelschappen streven naar vernieuwing en kwaliteit, zowel in repertoirekeuze alsook in uitvoeringspraktijk. De keuze van Sacred Concerts sluit hier naadloos op aan. Het Brabants Jazz Orkest en Capella Brabant gaan een unieke samenwerking aan en onderzoeken daarmee de mogelijkheden voor combinaties en vereniging van koor-, jazz- en bigbandmuziek. Het project draagt hierdoor bij aan de ontwikkeling van beide muziekstijlenin de Provincie Noord-Brabant en wil zo een voorbeeld zijn voor vergelijkbare onderzoeks- en samenwerkingsprojecten in de toekomst. De selectie en medewerking van de internationaal vermaarde jazzmusicus en arrangeur Örjan Fahlström en jazzvocaliste Deborah Carter verantwoorden de repertoirekeuze internationaal en bevestigen de ambitie in het kwaliteitsstreven.

2017

Do 30 maart 2017 | 20.00 uur – Utrecht, TivoliVredenburg – Hertz
Bestel tickets >>

Za 1 april 2017 | 20.30 uur – Tilburg, Concertzaal Tilburg
Bestel tickets >>

Zo 2 april 2017 | 15.00 uur – 's-Hertogenbosch, Verkadefabriek
Bestel tickets >>

2018

25 februari De Doelen Rotterdam

http://www.hetbrabantsjazzorkest.nl/sacred-concert-duke-ellington/

Gerelateerde onderwerpen:

0 reacties
Om een reactie kunnen geven moet u geregistreerd zijn.
Klik hier om gratis te registreren.